Meer verkiezingen?

Van campagne tot champagne: lokale politiek door en voor mensen

Lezing prof. Herwig Reynaert

herwig-reynaertDe gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 staan voor de deur. Wie straks de lokale politieke sleutels in handen krijgt, zal vanaf 1 januari 2019 met grote uitdagingen geconfronteerd worden. Op deze uitdagingen wordt er dieper ingegaan. Bovendien zullen de verkiezingen van 14 oktober 2018 al met argusogen bekeken worden in het kader van de verkiezingen in 2019 (regionaal, federaal, Europees).

Prof. Herwig Reynaert is decaan van de faculteit politieke en sociale wetenschappen van UGent. Hij is ook voorzitter van het centrum voor Lokale Politiek.

donderdag 13 september 2018 (14u30-17u30)
CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM
€ 3
inschrijven

 

Verkiezingen in Kortrijk: de partijen, de kiesstrijd en de prognoses

Lezing Nicolas Bouteca

gips_bouteca_nicolasbisDe gemeenteraadsverkiezingen van 2018 worden wellicht de spannendste ooit in Kortrijk. Blijft CD&V de ‘partij van ’t stad’ of moet ze die fakkel doorgeven aan Open VLD nu de christen-democraten zes jaar in de oppositie zaten? En wat met N-VA? De Vlaams-nationalisten zijn de grootste partij op nationaal vlak, maar kunnen ze ook potten breken in Kortrijk? Zal de huidige stadscoalitie worden voortgezet of zijn er alternatieve coalities mogelijk. Deze en andere vragen zullen aan bod komen tijdens de lezing. Na de lezing is uitgebreid ruimte voorzien voor vraag en antwoord.

Nicolas Bouteca is politicoloog aan de UGent.

woensdag 19 september 2018 (19u30-21u30)
Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK
€ 10
inschrijven

Betergem 2038

‘Betergem 2038’ is een workshop waarbij deelnemers met de nodige humor geprojecteerd worden naar het jaar 2038, in de stad Betergem. Ze nemen er deel aan een Volksvergadering.

Als lid van een burgercommissie neem je samen beslissingen over de aanpak van uitdagingen waar Betergem voor staat in 2038 op vlak van voeding, wonen, werken, geld, zorg, etc…

maandag 1 oktober 2018 (19u30-21u30)
Unie der Zorgelozen, Pluimstraat 7, Kortrijk
gratis toegang
inschrijven

Meer info op www.betergem.be.

web_banner

Mijn stem telt

sam106_bannerwebsite_grootBenieuwd of jij je uit de armoede kunt kiezen? Maak je eigen keuzes en kijk hoe jouw verhaal loopt. Ontdek hoe de partijen in jouw gemeente er naar kijken.

Speel het online spel en kom ook te weten hoe jouw lokale beleidsmakers de komende vijf jaar de armoede in je gemeente of stad willen bestrijden.

mijnstemtelt.be zet je in de schoenen van een persoon in armoede. Als het over armoede gaat, hoor je steeds vaker dat mensen in een kwetsbare positie ‘gewoon wat beter hun best moeten doen’. In dit spel zal je ondervinden dat die redenering te eenvoudig is.

Het spel legt dilemma’s voor, uit het leven gegrepen: ‘Betaal ik de elektriciteitsfactuur of geef ik mijn laatste centen aan de schoolrekening? Ga ik naar de dokter met die pijn in mijn zij, of besteed ik dat geld aan inkopen?’ Aan het einde van de rit weet je of je uit de armoede geraakt. Je pad hangt niet alleen af van de antwoorden die je hebt gegeven. Hoewel geluk in het leven meespeelt, zijn het vooral de onderliggende structuren die het leven van mensen bepalen. Deze structuren zijn geen natuurwetten. Ze zijn het gevolg van politieke keuzes. En die worden straks opnieuw gemaakt, door politici die op 14 oktober worden verkozen.

Doe de test: www.mijnstemtelt.be

Advertenties