Wonen in gezonde lucht

Lees hier het verslag van deze avond.

 • zaterdag 15​ september 2018 (14u-16u)
  Pand.A, Conservatoriumplein 1, Kortrijk

parkingdaykortrijk-1000x523Hoe gezond wonen is het in Kortrijk? ​Is er voldoende gezonde lucht​? ​Op International PARK(ing) Day, de dag waarop parkeerplaatsen voor 1 dag worden ingenomen door burgers overal ter wereld, stellen we de vragen en zoeken we antwoorden: bij plaatselijke politici, bij experts en geëngageerde burgers uit Kortrijk.

We snuiven op een (inter)actieve en mobiele manier (on)gezonde lucht in Kortrijk op: al fietsend. De fietstocht zal ons langs verschillende punten in de stad brengen, waar de luchtkwaliteit permanent gemeten wordt, langs scholen waar de luchtkwaliteit absoluut beter kan, en langs ‘groene’ punten in de stad waar je wel zonder kopzorgen een gezonde hap lucht kunt inademen. Na de fietstocht evalueren we vanuit een integrale kijk op het thema wat beleidsmakers én burgers hebben gedaan en kunnen doen om een gezonde(re) publieke ruimte in Kortrijk te creëren.

Gerda Flo (Programmaregisseur Klimaatstad stad Kortrijk) duidt de acties die vanuit de stad genomen worden.

sticker-speelgroen-blauwCedric Ryckaert (Speelplaatsproject Sint-Paulus Kortrijk) geeft uitleg bij het participatieverhaal van de Sint-Paulusschool, waar hij lesgeeft.

Nele Bouckaert (Medisch Milieukundige & Gezondheidspromotor Logo Leieland) evalueert de initiatieven van burgers en politici vanuit een integrale visie op een gezonde stad.

Aanwezige politici:

 • Emile Declercq (sp.a)
 • Arno Maddelein (Groen)
 • Anke Seynaeve (N-VA)
 • Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester Kortrijk)
 • Liselotte Vandevelde (CD&V)
 • Jouwe Vanhoutteghem (PVDA)
 • Gaetan Vanmeenen of Jean-Philippe Vrijghem (Kortrijk Vooruit)
 • Wouter Vermeersch (Vlaams Belang)

Schrijf je hier in

I.s.m. Logo Leieland

download

fietstocht.PNG

Katelijne De Vis van de Ringland Academie organiseerde het project Straatvinken, een burgeronderzoek dat het verkeer in Antwerpen telde. Het is een van de onderzoeken die het probleem van luchtkwaliteit willen aankaarten en de overheid willen stimuleren om actie te ondernemen.

De Pano-reportage over luchtvervuiling in en rond Brusselse scholen bracht heel wat teweeg. Ze kwam er naar aanleiding van een grootschalig onderzoek van Greenpeace in 222 Belgische scholen. Conclusie? In veel van onze scholen is de luchtkwaliteit zorgwekkend of ronduit slecht.

Joeri Thijs (Greenpeace) wijst op het toenemende belang van steden in de transitie naar duurzame mobiliteit en leefbare steden. Bekijk hieronder het filmpje dat hij voor ‘Wonen in Kortrijk’ maakte.

Teken hier de petitie van Greenpeace gericht aan de regionale ministers van Leefmilieu en Mobiliteit om schonere lucht te eisen.